Ízek, illatok ételek – azaz catering egy rendezvényen

A különböző nemzetközi rendezvény blogokon több ötletet és tippeket találunk a legújabb catering trendekről – de ezek sajnos ritkán vonatkoztathatóak a hazai igényekre.
Persze nem csak arról van szó, hogy „nem tartunk még ott”, „mi mindenben le vagyunk maradva 10 évvel” – mert ezek az állítások szerencsére már nem feltétlenül igazak.
Nézzük mik azok, amik ezekből a trendekből nálunk is érvényesek.

1. Fenntartható ételek
Minden igazán jó vendéglátóhelyen (kivéve persze a különböző országok konyháira specializálódott éttermeket) és catering cégnél egyre nagyobb a törekvés arra, hogy hazai, idénynek megfelelő, jó minőségű, egészséges körülmények között nevelt, vagy termesztett alapanyagokra építsék a menüt. Használjuk ki ezt a trendet – hiszen szinte biztosan a helyi termékeké a jövő.

2. Finom és szerethető mentes megoldások
Talán ma már egyre többen értik, hogy az élelmiszerallergia nem egy divatőrület, hanem egy egyre több embert érintő súlyos probléma. Ma már szinte alapkövetelmény, hogy a kínálat tartalmazzon valódi glutén- és laktózmentes megoldásokat – amik valóban jó ízűek és nem kényszer szülte őket. Ugyanez igaz a vegetáriánus kínálatra is.
Ahol viszont még mindig nagy hiány van, az a jó minőségű vegán választék – de valljuk be erre jóval kevesebb az igény, mint a tejet és tojást tartalmazó vegetáriánus ételekre. Ez persze nem magyarázat annak a vendégnek, aki egy falatot sem tud enni egy rendezvényen kínált ételekből.

3. Izgalmas tálalás
Egyre gyakrabban látunk nem szokványos tálalási megoldásokat. Ezeknél alapfeltétel, hogy az élményt semmiképp se rontsák – az esztétikum miatt.

És most nézzünk néhány konkrétabb példát!

4. Cake pops és társai
A nyalóka formájú desszertek már gyakran előfordulnak – most előételekben és welcome falatokban jelenik meg gyakran ez a tálalási mód. Üdvözlő falatként tényleg praktikus lehet például egy jól kitalált libamáj falat.

5. Textúrák és színek
A színeket ma már nem csak az ehető virágok néhány éves trendje határozza meg.
Az élénk színű tuile-ek és a liofilizált zöldségek vagy gyümölcsök lassan már egy fagyizóban is megtalálhatók, természetesen egy elegáns cateringnél is jelen vannak.

6. Marinálás, fermentálás
Az ételeket kísérő savas kiegészítők már nem az apró uborkák. Mostanában tulajdonképpen minden zöldséget divat marinálni – de ez tényleg csodákat tehet egy lilahagymával, vagy bármilyen erős ízű zöldséggel.
A fermentált ételekről talán először a kimchi jut eszünkbe, pedig ezek mindig jelen voltak a magyar gasztronómiában – savanyú káposzta, vagy kovászos uborka formájában. Érdemes lenne ezzel az iránnyal is kísérletezni a séfeknek.

7. Közös tálak, forgó kínálóasztalok
Sharing is caring! A 90-es években amikor megjelentek Magyarországon az első kínai éttermek mindig irígykedve néztem, hogy egy kínai társaság hányféle ételt tud megkóstolni. Ma már ez a trend elérte Európát is – egyre több közös tálat, tapast, dim sumot kínálnak rendezvényeken.

További ötletek:

200 Event Catering Ideas (2019 Edition)
2019 Food Trends in Event Catering

https://www.itagroup.com/insights/event-catering-trends