Környezettudatos rendezvény- ellentmondás vagy alapvetés?

Egy komplexen felépített, jól megszervezett rendezvény számtalan erőforrásra épít. Kell fény, áram, fűtés vagy légkondicionálás, nyomtatott és digitális anyagok, dekorációs elemek, berendezés – hogy csak néhányat említsünk. A cateringhez alapanyagok, eszközök, chafing.

Munkatársak, hostessek és persze a Vendégek jelenléte – akiknek mind-mind el is kell jutnia a rendezvényre és onnan bárhová.

Rengeteg hulladék és tisztítandó eszköz.

És mindezt általában csak néhány napra, vagy éppen egy estére.

Ez nem tűnik egy környezetbarát képletnek.

Valóban nem az. Ahogy az európai emberek életének többsége sem az. Persze vannak jó szokásaink – szelektíven gyűjtjük a PET palackokat, jót szórakozunk a műanyagmentes júliuson, posztolunk zöld üzeneteket – de naponta rengeteg élelmiszert dobunk ki, értelmetlenül vásárolunk és már talán azt sem mik is a valós szükségleteink.

Ahogy mindenkinek úgy a rendezvényszervező szakmának is fel kell ébrednie – talán még most, az utolsó utáni pillanatban is van értelme.

Ez az új szemléletmód viszont nem merülhet ki a #plasticfreejuly, #gogreen, #ecofriendly hashtagekben. A mi felelősségünk, hogy Megbízóinknak átgondolt, környezetet tisztelő, hulladékot redukáló és józanul takarékos megoldásokat tudjunk ajánlani.

Persze ez nem a raklapbútorokat és az elegancia elengedését jelenti – sőt. A felhasznált papírt helyettesíthetik izgalmas digitális megoldások – amelyekhez akár használhatunk megújuló energiát. Az egyszer használatos műanyagok helyett mindig érdemes valódi terítéket, poharakat ajánlani.

Ezek csak az alapok – számtalan ötlet és bevett gyakorlat létezik, amivel csökkenthetjük rendezvényünk ökológiai lábnyomát – érdemes folyamatosan követni a nemzetközi tapasztalatokat, event blogokat.

Mi a RagazzArtnál egyre inkább azt érezzük, hogy 2019-ben ez nem hőstett – hanem kötelesség.

További ötletek:

https://www.eventmanagerblog.com/green-transportation-events

https://www.eventmanagerblog.com/sustainable-event-tips