Vegán gálavacsora – új rendezvénytrend, vagy szimpla tudatosság

A sült kolbász, rántott hús, pörkölt Bermuda háromszögből nézve elképzelhetetlennek tűnik egy 100%-ig vegán gálavacsora – amit az idei Golden Globe díjátadó előtt és után tálaltak.

Azt gondolhatnánk, hogy ennek csak Leonardo di Caprio és néhány hasonlóan harcos vegán sztár tudott örülni, de ez nem így van.

Felmérések mutatják, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a vegán termékek legnagyobb vásárlói piaca a nem vegán, csak kísérletező, nyitott vagy épp környezettudatos vevőkből épül fel. Nincs alapvető elutasítás, pejoratív jelzők, ha valaki egy szépen elkészített vegán, vagy vegetáriánus ételt eszik.

A Golden Globe menüben egyébként volt hideg céklaleves és gombás rizottó kelbimbóval és sárgarépával. Erre már látom is felhördülni a húsevő olvasókat – de ahogy a képek is mutatják, valószínűleg nagyon finom ételeket szolgáltak fel a Beverly Hilton-ban.

Golden Globe vacsora

Mondhatjuk, hogy itthon ettől még messze vagyunk – hiszen sokszor a vegetáriánus ételeket is keresni kell egy menüajánlatban – de rendezvényszervezőként is fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy a feltálalt vegán vagy vegetáriánus ételek jóízűek, nem unalmasak és csak azért születtek, hogy ezt az igényt is letudja a partnerünk.

Először is azt kell elfogadnunk, hogy egy bármilyen okból húst nem evő vendégünk nem rosszízlésű, érez ízeket és vannak igényei is. Ő is szeretne finomat enni, hiszen feltételezhetően szokott is – ő ugyanis már ismeri honnan szerezhet be jó alapanyagokat, hol ehet jó húsmentes ételeket. Egy gyorsan összedobott ízetlen zöldséges lasagne pedig el kell hinnünk, neki sem finom.

Alapvetés, hogy ha egy étel hiányos – tehát kivesszük belőle a húst, attól még nem lesz vegán étel.

Ha egy krémlevesről lekerül a baconchips, akkor szimplán csak hiányos lesz, de ha kókusztejszínnel és kókuszchips-szel készül az már egy új étel, harmonikus ízvilággal. Egy kóstolón akkor lehetünk elégedettek a vegán étellel, ha a húsevőknek is ízlik és nem hagy hiányérzetet. Valljuk be, ez elég ritka, pedig ez lenne az a cél, amit jó lenne elérni.

Már a különböző szupermarketekben is kapható „műhús”, ami csak elsőre hangzik ijesztően – egyébként kifejezetten finom -érdemes teszteket olvasni és utána kipróbálni. (annak, aki nem érzékeny a szójára, vagy bármelyik másik összetevőre)

Joaquin Pheonix és Rooney Mara vegán hamburgert eszik az Oscar Gála után

Ezt kifejezetten nem javasoljuk egyedüli vegán opcióként.  Miért? Mert sok vegán már annyira elszokott a hús állagától, hogy lehet, hogy számukra ezért már ez kifejezetten rossz érzés lehet. Érdemes más húsalternatívákból választani catering partnerünkkel.

Tehát legyünk nyitottak, de igényesek és kóstoljunk, kóstoljunk, kóstoljunk – hogy minden Vendégünk számára jó élmény maradjon rendezvényünkön az étel.